Skellefteå kommun – arbetsplatsstrategi för ett hållbart kontor

Skellefteå kommun vill etablera en kultur som bygger på dialog och samarbete och vill därför etablera aktivitetsbaserat arbetssätt för medarbetarna. De behövde ett koncept som fungerade för alla kontorets avdelningar med olika verksamheter och behov. Med hjälp av beläggningsmätningar och en Leesman-undersökning kunde GoToWork ta reda på nuläget och därefter sätta ambition, mål och strategier för nyläget. 

Om projektet

GENOMFÖRD FÖRÄNDRING:
· Ny kontorslösning: aktivitetsbaserad
· Nya arbetssätt: aktivitetsbaserat

MEDVERKANDE:
Projektet är genomfört i nära samarbete mellan:
Skellefteå kommun; uppdragsgivare
– GoToWork; arbetsplatsstrategi & förändringsledning

NYCKELTAL:
· Organisation: Skellefteå kommun
· Plats: Skellefteå, Sverige
· Verksamhet: Kommun
· Tidsperiod: aug 2019 – dec 2019
· Antal anställda: 360 st
· Storlek: 3 600 kvm
· Språk: Svenska

Bakgrund

Skellefteå kommuns vision är att skapa en hållbar plats för en bättre vardag. För att skapa ett hållbart, fungerande och tryggt samhälle behöver det säkerställas att medarbetarna på kommunen själva står på en hållbar, fungerande och trygg grund – så deras engagemang och kompetens kan tas vara på. Skellefteå kommun vill ha en kultur som bygger på dialog och samarbete, och valde därför att gå över till ett aktivitetsbaserat arbetssätt. De kontaktade GoToWork för att få fram ett koncept som fungerar för hela kontoret bestående av fem avdelningarna med olika verksamheter och behov.

Resultat; beläggningsmätning & Leesman-undersökning gav svaren

Koncept och arbetssätt för hela kontoret

När GoToWork blev anlitade hade redan delar av arbetsplatsen gått över till aktivitetsbaserat arbete. Ett helhetskoncept behövdes dock tas fram som kunde appliceras i hela kontoret.  Förstudier utförda med hög inverkan från verksamhetens ledare togs fram. Med hjälp av beläggningsmätningar och en Leesman-undersökning kunde vi se hur Skellefteå kommun jobbade i nuläget och därefter sätta en ambition för hur de ska jobba i framtiden. Med en knuff i rätt riktning kunde snart ett generellt koncept och arbetssätt etableras i hela kontoret.

För att implementera ett aktivitetsbaserat arbetssätt rakt igenom tog GoToWork också fram en planering över flöden och yta som fungerar med maxbegränsningen på tio kvadratmeter per person.

Samarbetet tog plats före pandemins utbrott, utfördes projektet med förstudier, intervjuer och workshops på plats i Skellefteå. 

”Med beläggningsmätningar och en Leesman-undersökning sattes ambitionen för den nya arbetsplatsen.”