PDF att ladda ner

8 tips för utomhusarbete

Text: Vibeke Stadling
Tjuvstarta sommarkänslan med Utomhusdagen den 13 juni. Även om semestern känns avlägsen, kan kontorsarbete utomhus bidra till att minska stress, öka välmående och främja återhämtning. Enligt den senaste forskningen räcker endast 20 minuters utomhusarbete för att få positiva hälsoeffekter.

Börja med utomhusarbete – PDF att ladda ner!

Visst känner vi att en rask promenad runt kvarteret gör oss piggare. Men att gå steget längre och flytta kontoret utomhus känns förmodligen mer långsökt. Vid Mälardalens Universitet genomför en forskargrupp under projektet SOFCO (Koncept för framtidens hållbara kontor) olika pilotstudier i gröna miljöer utomhus där testpersonerna intervjuas, svarar på digitala enkäter och bär mätare som mäter hjärtfrekvensen.

Dessa resultat, tillsammans med andra, pekar åt samma håll; att en kort tid utomhus under arbetsdagen minskar våra stressnivåer, ger oss återhämtning, gör att vi fungerar bättre socialt och kognitivt, samtidigt som vi även ökar vårt dagsljusintag, får variation i arbetsmiljön och gör oss mer fysiskt aktiva.

För att faktiskt kunna utföra arbete framför skärmen finns det en rad förutsättningar som behöver vara på plats. Ljus som inte bländar, skydd om det blåser eller regnar och självklart bra uppkoppling. Men även utan dessa förutsättningar finns det många sätt att skapa regelbundenhet och få tillgång till utomhusarbetets många fördelar – även om ditt samvete kanske protesterar att det inte är ”riktigt arbete” att flytta ut kontoret.

I ”Börja med utomhusarbete”, av Drees & Sommer Sverige 2024, får du ta del av 8 tips av Vibeke Stadling, förändringsledare med inriktning mot hållbart arbetsliv, för att komma igång med utomhusarbete Öppna och ladda ner ”Börja arbeta utomhus”.

PDF: Börja med utomhusarbete – 8 tips

Kontakta oss

Behöver du råd, vägledning och stöttning att skapa framtidens arbetsplats? Läs mer om våra tjänster här, eller kontakta oss direkt.

Börja med utomhusarbete – 8 tips” är skriven av Vibeke Stadling, Drees & Sommer Sverige, 2024.

Vibeke Stadling Senior konsult & Förändringsledare GoToWork

VIBEKE STADLING
Senior Konsult & Förändringsledare, Drees & Sommer
vibeke.stadling@dreso.com