GoToWorks kunskapskalender 2023
1-24 DECEMBER 2023
Varje dag fram till jul öppnar vi en ny kunsakpslucka som detta år består av konkreta tips både för dig som arbetsgivare och som arbetstagare, om hur man enkelt kan börja att skapa och utveckla en hållbar arbetsplats och ett hållbart arbetsliv. Vi vill engagera och inspirera dig genom att dela med oss av praktiska råd som kan göra skillnad i arbetsvardagen, som gynnar både välmående och produktiviteten.
Kunskapslucka 1
Gör walk-and-talks till en valbar mötesform.
Utmana det traditionella kontorsarbetet och kombinera dina möten med intag av frisk luft, dagsljus och kondition. Ta promenadmöten – fungerar både digitalt och fysiskt!. One-to-one möten kan få en helt annan dimension när ni går bredvid varandra istället för att sitta mitt emot med ett bord emellan.
Små steg kan leda till stora förändringar, prata mer med våra förändringsledare. Kontakta oss.
Kunskapslucka 2
Stå och jobba med rätt kontorsinredning.
Investera i ergonomiska möbler som till exempel ståmattor, justerbara stolar och skrivbord. Det minskar risken för fysiska besvär och främjar en bekväm arbetsmiljö. Variera arbetsdagen genom att växla mellan att utföra skrivbordsuppgifter både ståendes och sittandes.
Prata med våra inredningsarkitekter/workspace designers för att få mer råd om inredning – kontakta oss.
Kunskapslucka 3
Prioritera din nattsömn.
Regelbunden sömn stödjer hjärnans kognitiva funktion och minneskapacitet. En utvilad hjärna är en effektiv hjärna!
Lär dig mer om hjärnans behov via föreläsningen om hjärnsmart arbete.
Kunskapslucka 4
Ingen kan multitasking.
Sluta upp med att försöka göra flera saker samtidigt, fokusera istället på en uppgift i taget. Fokus och koncentration på en sak förbättrar resultatet och minskar risken för misstag. Din hjärna kan inte multitasking.
Lär dig mer om hur neurodesign och arbetslivet hänger ihop, i föreläsningen NeuroWork pratar vi om hur hjärnan fungerar i arbetslivet.
Kunskapslucka 5
Ta en tankepaus.
Inför någon form av mindfulness i din dagliga rutin för att minska stress och förbättra kognitiva funktioner som uppmärksamhet och beslutsfattande. Ta kortare pauser från arbetsuppgifterna och låt hjärnan vila.
Lyssna på GoToWork TALKS – how to understand & handle stress (avsnitt 6). Där pratar Vibeke Stadling med Feben Javan, doktorand i folkhälsovetenskap, om vad stress är och hur man på bästa sätt kan hantera den.
Kunskapslucka 6
Stärk den sociala hållbarheten på företaget.
Skapa engagemang och inkludering på arbetsplatsen. Se efter vem som inte jobbar hos er – fundera på varför och hur ni kan bli en arbetsplats för alla. Utbilda era medarbetare exempelvis hos UUA, Universell utformning av arbetsplatser.
Titta på ”Samtal med GoToWork – jämlikhet“ från år 2022. Karin Ståhl samtalar med Anki Elken (UUA-föreningen), Frida Hasselblad (Make Equal), Henrik Björke och Karin Westlund (Forsmarks Kraftgrupp) om jämlikhet på arbetsplatsen.
Läs mer om UUA här.
Kunskapslucka 7
Ta som vana att välja återbruk före att köpa nytt.
Genom att återbruka möbler och inredning, så väl som teknisk utrustning sparar vi på jordens resurser, och cirkulär- och delnings ekonomi ger en hållbar tillväxt.
Kontakta gärna oss om du vill veta mer om återbruk.
Kunskapslucka 8
Ta en fruktstund.
Fyll på med vitaminer och energi i form av färsk eller fryst frukt, juice eller smoothies. Skapa en daglig hälsosam rutin och få en välbehövd paus i ditt arbete. Fruktens fibrer mättar dessutom och håller magen igång. Enligt Livsmedelsverket minskar också risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer om man äter mycket frukt och grönsaker.
Prata mer om hälsa och välmående med Vibeke Stadling, som är förändringsledare och hälsostrateg – kontakta oss här.
Kunskapslucka 9
Socialisera mera!
Samvaro, närhet och kontakt är grundläggande mänskliga behov och en förutsättning för både fysiskt, psykologiskt och emotionellt välbefinnande. Skapa förutsättningar för social interaktion på både den fysiska och digitala arbetsplatsen.
Prata mer om hälsa och välmående med oss!
Kunskapslucka 10
Utmana din hjärna.
Genom att lära sig nya färdigheter eller ta del av intellektuella utmaningar får hjärnan stimulans och motivation. Kontinuerlig mental stimulans är nyckeln till hjärnans elasticitet.
Gå en kurs, läs en forskningsrapport, lyssna på en lärande podd, etc. Men glöm inte att dela de nya kunskaperna med kollegorna och lär er av varandra.
Lär dig mer om hur neurodesign och arbetslivet hänger ihop i föreläsningen NeuroWork, och få mer information om hur hjärnan fungerar i arbetslivet.
Kunskapslucka 11
Ta regelbundna pauser med rörelse.
Fysisk aktivitet främjar blodcirkulationen till hjärnan och ökar koncentrationen. En promenad till kaffemaskinen är inte så tokig ibland.
Vill du veta mer om hur du kan designa ett hållbart arbetsliv? Kontakta oss!
Kunskapslucka 12
Arbeta work-out-loud.
I den hybrida arbetsmiljön är det viktigt att alla vill och kan arbeta transparent och öppet. Dela dokument och arbeta i samma dokument inom hela företaget – arbeta tillsammans och inte var för sig!
Läs mer om effektfullt hybridarbete här.
Kunskapslucka 13
Samarbeta och diskutera idéer med kollegor.
Måste Lucia alltid gå först i ledet? Social interaktion och diskussion stimulerar kreativt tänkande och kan leda till nya perspektiv. Prata och interagera med varandra i både den fysiska och digitala världen.
Visst kan man vara kreativ och samarbeta digitalt.
Lyssna på GoToWork TALKS – finn nycklarna till ett bättre samarbete (avsnitt 5). Där pratar Lina Hjalmarsson och Peter Robertsson om samarbete på arbetsplatsen:
Kunskapslucka 14
Låt hjärnan ta paus.
Boka aldrig back-to-back möten. Se alltid till att ha 5-10 minuter emellan dina möten så att hjärnan kan avsluta ett möte och påbörja nästa under bästa förutsättning. Ett enkelt sätt är att införa en företagspolicy; börja aldrig möten hel eller halv timma, utan istället fem eller tio minuter över.
Lär dig mer om hjärnsmart arbete i föreläsningen med samma namn.
Kunskapslucka 15
Ge feedback och beröm.
Uppmuntra dina kollegor med positiva ord. Att få beröm för att ha gjort något bra är mer än en härlig känsla. Hjärnans belöningssystem dras igång och när dopaminet flödar känner vi oss nöjda, starka, välmående och glada. Vem vill inte ha glada kollegor?
Vill du veta mer hur om teambuilding och hjärnsmart arbete? Vi pratar gärna med dig!
Kunskapslucka 16
Inred arbetsplatsen med hjärnsmarta kulörer.
Använd kulörer på inredning och ytskikt som främjar produktivitet och välbefinnande. Till exempel; blått kan bidra till ökad koncentration, grönt ger ofta en lugnande känsla, medan gult kan ge energi och kreativitet. Använd brain colors, inte brand colors!
Våra inredningsarkitekter hjälper till att skapa en arbetsmiljö så främjar både produktivitet och välmående. Prata med oss!
Kunskapslucka 17
Skapa arbetsplatser som främjar rörelse.
Skapa områden på kontoret där anställda lätt kan variera mellan sittande och stående arbete. Det främjar rörelse och minskar risken för att sitta för länge.
Vill du utveckla din arbetsplats? Vi pratar gärna arbetsplats och arbetssätt med dig! Kontakta oss här.
Kunskapslucka 18
Skapa en arbetsmiljö som stödjer fokuserat arbete.
Skapa områden på kontoret där anställda kan fokusera ostört på sina arbetsuppgifter. Undvik distraktioner genom att exempelvis använda ljudabsorberande material och skärmar för att minska omgivande ljudnivåer.
Vi har experter inom projektledning med specialkompetens inom inredning. Prata gärna mer med oss om kontorsinredning för välmående och hållbara arbetsmiljöer.
Kunskapslucka 19
Integrera växter och naturliga material i kontorsinredningen.
Hjärnan mår bra när den omges av naturliga material. Växter ger oss inte bara viktigt syre utan studier visar även att gröna växter kan förbättra koncentrationen och minska stress.
Våra inredningsarkitekter, workspace designer och förändringsledare med fokus på NeuroDesign vet vad hjärnsmarta arbetsplatser behöver. Prata med oss, vi kan både rådge och utbilda.
Kunskapslucka 20
Ta trappan istället för hissen.
Att ta trappan är ett enkelt sätt att införliva extra fysisk aktivitet i vardagen. Det stärker inte bara hjärtat utan ger hela kroppen lite extra träning. En promenad upp eller ner för trappor kan faktiskt ge en snabb energiökning – som en naturlig koffeinboost utan senare krasch på dagen.
Att ta trappan minskar dessutom energianvändningen, små steg som även bidrar till en skillnad för jordens hälsa.
Så tänk till nästa gång du står utanför en hissdörr. Ska du inte ta trappan istället?
Vibeke Stadling är förändringsledare och expert på hjärnsmart arbete och brinner för det hållbara arbetslivet med människan i fokus. Kontakta Vibeke om du är nyfiken och vill veta hur ni kan förbättra er arbetsplats till att bli mer välmående och hjärnsmart.
Kunskapslucka 21
Maximera det naturliga ljuset.
Planera arbetsplatsen ljusergonomiskt. Arbetsmiljöverket menar att dagsljuset ska vara grunden för lokalers belysning under den ljusa delen av året. En vanlig glödlampa eller lysrör kan inte ersätta dagsljuset. Täck inte för fönster med tjocka gardintyger, använd istället anpassade textilier för fönster som släpper igenom mycket ljus.
Ljusmiljön bör alltid planeras noggrant. Använda ergonomisk belysning anpassad efter det arbete som ska utföras samt se till att den går att individanpassa. Belysningen ska vara fri från störande bländning, inte ge reflexer i till exempel en datorskärm samt inte bidra till för stora kontraster mellan arbetsyta och omgivning.
Felaktig utformad belysning påverkar bland annat trötthet, huvudvärk och spänningar i nacke och rygg. Stort insläpp av dagsljus och rätt ergonomisk belysning hjälper till att skapa en attraktiv arbetsplats med välmående, effektiva medarbetare!
Kontakta oss – vi hjälper dig att skapa en hållbar och välmående arbetsplats.
Kunskapslucka 22
Välj cykeln, sparken eller kollektivtrafiken i stället för bilen.
Inför en företagspolicy som uppmanar till att ställa bilen hemma. Att ta cykeln, när väglaget tillåter, är en enkel handling som inte bara gynnar medarbetarnas hälsa utan också minskar koldioxidutsläppen. Se till att er arbetsplats förespråkar cykel eller kollektivtrafiken före bilen, tåget före flyget och genom att lägga möten digitalt kan dessutom onödigt resande minskas.
Kontakta oss – vi hjälper dig att skapa en hållbar och välmående arbetsplats.
Kunskapslucka 23
Skapa en trasselfri arbetsplats.
Har ni rätt utrustning för att effektivt kunna hybridarbeta? Se till att teknologin stödjer arbetsuppgifterna och fungerar smidigt för alla anställda. På kontoren kan enkla lösningar som att använda trådlös teknik och integrerade laddningsstationer göra underverk för att minska onödigt kabeltrassel.
Kontakta oss – vi hjälper dig att skapa en hållbar och välmående arbetsplats.
Kunskapslucka 24
Tryck på ”stäng av”-knappen.
Högtider är ett ypperligt tillfälle att låta kropp och knopp ta en skön paus från arbetet. Att kunna stänga av och koppla bort eventuell arbetsstress är viktigt för att kroppen ska må bra.
Men kom även ihåg att alltid släcka ljuset, stänga av datorn och andra elektroniska apparater när du är klar för dagen – varje dag! Det spara både på energi och förlänger produkternas livslängd. Detsamma gäller med din kropp.
Vi önskar er alla en riktigt god, avkopplande och hållbar jul! 🎄
Vill du veta mer om hur du kan designa ett hållbart arbetsliv? Kontakta oss!
Kunskapslucka 25
Det går inte att flytta eller bygga sig till nya sätt att arbeta.