Aktivitetsbaserat accelererar, igen
Månadens krönika hos CityMark Today, december 2021
Hipp, hurra, grattis!! Länge leve tjugofemåringen. Länge leve aktivitetsbaserat arbete. Det är inte varje gång en krönika kan inledas med grattis och jubel, men nu fyller aktivitetsbaserat arbete 25 år och det vill vi inte missa att fira. Vi brukar säga att tiden går fort när vi har roligt, och det har den tydligen gjort sedan 1996. Då sattes för första gången ”stämpeln” Activity based working (ABW) på försäkringsbolaget Interpolis nya arbetssätt och huvudkontor i Tilburg, Nederländerna. Något som satte i gång en ABW-rörelse över världen, nåja, i alla fall i Nederländerna, Australien och Norden, till en början.
Förresten, visste du att de som myntade begreppet ABW under åren som föregick Interpolis, företog flertalet studieresor till både Sverige och Finland för att besöka framsynta organisationer och samla kunskap och inspireras av hur de tänkt och gjort för att utveckla sina arbetsplatser och arbetssätt. Att just Sverige och Finland besöktes som inspirationskällor är ett tecken på att våra medborgares mentalitet ofta anses vara early adopters, det vill säga tidiga att anamma och testa det som är nytt.
ABW fick en inte helt lätt start i Sverige. Efter fin inspiration från bland andra Microsoft Schiphol och Macquire Group Sidney, tog svenska arbetsplatser som Vasakronan, Microsoft och Försäkringskassan med flera stafettpinnen vidare. Själv har jag haft förmånen att arbeta med många som valt det aktivitetsbaserade arbetssättet. Första gången var redan 1995, innan vi visste att ABW nästan fanns. Och visst har vi sett många lyckade omställningar genom åren, men tyvärr också en hel del där det i slutändan inte blev så bra. Mer än en rubrik i skrivna media, mer än ett radio- eller TV-inslag där olyckliga medarbetare inte kan hitta en ledig arbetsplats, eller där det är oklart var arbetsmaterial eller ergonomiska hjälpmedel ska förvaras, eller hur tysta zonen placerats dikt an en öppen plats för högljudda spånarmöten, eller granne med pingisbordet.
ABW som begrepp fick från början klä skott för många oförrätter, oftast ABW oförskyllt. Jo, jag är pro ABW, för den som undrar. En dålig genomförd behovsanalys, en felaktig dimensionering av antal olika arbetsplatser, för låg variation av miljöer och layouter med felplacerande zoner, och för grunda, för korta eller helt förlorade förändringsprogram – allt detta kan var och en stjälpa den bästa intentionen, men det är inte ABW:s fel. Låt ABW sjunga: Don’t blame me (av McHugh/Fields) och lägg i stället skulden på beslutsfattares felaktiga prioriteringar.
Missuppfattningarna är också många vad en arbetsplats för ABW är. Det är inte kontorslandskap med fasta platser, inte heller kontorslandskap med flexplatser som inte täcker behovet, eller kontor som ska vara ABW men har en för låg variation så de inte stöttar flexibla aktiviteter – vilket är just en av uppsidorna med att arbeta ABW. Att du för stunden (lång eller kort, för dig själv eller tillsammans med andra) väljer just den plats som då är den bästa.
Flexibilitet, och att ABW är delningsekonomi förkroppsligad, ligger nu helt rätt i tiden. För att såväl attrahera talanger, som att skapa förutsättningar för välmående medarbetare och lönsamma arbetsplatser. Och stoppa negativ klimatpåverkan. Nu ser vi ABW igen som ett av de starka korten i leken när vi delar given för de postpandemiska kontoren. Och här gäller det att du sitter med rätt hand och vid rätt bord, när det är dags för dig att besluta dig för att gå all in, eller ej. Sitter du med rätt hand? För att kunna accelerera med ABW? In i framtiden?
Karin Ståhl
Grundare, VD & arbetsplatsstrateg, GoToWork
Läs krönikan i CityMark Today här.