5 tips från en förändringsledare
Förändring är svårt för alla och tyvärr kommer inte någon modell eller kommunikationsplan i hela världen hjälpa er att fixa de allra svåraste utmaningar ni har. Peter Robertsson är senior konsult & förändringsledare på GoToWork. ”Jag ska försöka mig på den svåra uppgiften att ge er fem tips som ni kan komma att ha nytta av om ni vill förändra ert arbetssätt. Givetvis kan alla ni som vet bättre redan nu ta mina fem tips med den nypa salt de förtjänar eftersom det likväl kan vara tre eller sju eller 20 tips. Men här kommer i alla fall fem tips”.
Ska ni förändra ert arbetssätt på er arbetsplats? Då vet ni att det är en stor förändring att genomföra. Peter jobbar dagligen med att leda förändringsarbete och delar med sig av sin tipslista som kan underlätta förändringsarbetet för er. Han har dock valt att utesluta de mest klassiska punkterna i ett förändringsarbete i sin lista, de punkter som många förmodligen redan är vana vid att tänka på; en metod, en process, en projektstruktur och en kommunikationsplan. De är alla viktiga punkter men Peter vill inte ”slösa bort” fyra av sina fem tips på dem i sin lista. Därför presenterar han istället fem andra, men helt avgörande tips för framgång i arbetet med att förändra arbetssätt på en arbetsplats.
5 tips för att lyckas med din arbetsplatsförändring
1. Tydligt mål. Var tydlig med vilket resultat du vill uppnå. Uttryck det i effekter och visualisera tillsammans.
2. Analysera dina stakeholders. Gör en grundlig stakeholder analys. Hjälp även dina stakeholders förstå sitt eget ansvar. Det är inte ovanligt att en styrgruppsmedlem eller en huvudintressent är det allra största motståndet utan att förstå det själv.
3. Tillsammans. Våga utmana och ställ krav på ledarskapet. En organisation vill ofta kunna bete sig som en svärm. Snabba, flexibla och tillsammans – där just ordet tillsammans spelar en väldigt central roll för idén med att vara en organisation.
4. Gör! Utgå från hur ni gjorde när ni lärde er att cykla eller om det inte är applicerbart så ta en annan syssla ni kanske inte nödvändigtvis tyckte var superskoj att lära sig och det kanske gjorde lite ont ibland, men ni fortsatte och till slut blev ni omedvetna experter.
5. Förändring är konstant. Ett evigt och välkommet lärande. Att göra fel måste ses som en möjlighet att kunna får göra rätt. Det ska kännas bra och lite lyxigt att få lära sig något hela tiden.
Och glöm inte som den sista punkten antyder – förändring är konstant och kommer inte upphöra när det eventuella projektet är avslutat. Om ni vill veta mer om förändringsarbete inom arbetsplats och arbetssätt pratar vi gärna med er – kontakta oss här.